Ge rummet ett lyft genom att måla tapetsera om det

Home / Ge rummet ett lyft genom att måla tapetsera om det

Ge rummet ett lyft genom att måla tapetsera om det

Ett rum kan bli som nytt med nya färger och mönster på väggarna. Kanske har färgen på dina väggar bleknat, eller också är du bara sugen på en förändring i hemmet som måla tapetsera? I båda fallen kan nya tapeter eller en ny färg på väggarna vara just det du behöver. Ett litet och trångt rum kan kännas större och luftigare med ljusa väggar, och ett tomt eller glest möblerat rum kan kännas både mysigare och mer intimt med stormönstrade tapeter eller väggar målade i mörkare nyanser.

Idag finns det ett enormt utbud av väggfärger och likaså av tapeter i olika färger, mönster och texturer för den som vill måla tapetsera. Innan du ger dig in i färg- och tapetdjungeln behöver du dock bestämma dig för om du ska tapetsera måla rummet i fråga.

Måla tapetsera väggarna – vad är egentligen bäst?

Det finns för- och nackdelar både med att måla tapetsera väggar. Är du inte van vid något av det, men ändå vill göra det själv, kan måla ofta vara både enklare än att tapetsera. Annars rekommenderar vi att du vänder dig till ett måleriföretag så resultatet blir så bra som möjligt. Med ett slätt underlag är det ingen konst att måla om väggarna. Är underlaget ojämnt är det dock lätt hänt att resultatet blir ojämnt. Fördelen med tapetsering är att ojämnheter inte syns lika tydligt, då materialet är tjockare och täcker bättre än målarfärg. Däremot kan tapetsering vara lite klurigare om man väljer en mönstrad tapet. Om väggarna är skeva eller golvet lite snett kan det vara svårt att matcha mönstret mellan tapetremsorna, och då blir resultatet inget vidare.

Vare sig du väljer att måla tapetsera dina väggar är underlaget en viktig fråga. Så slätt underlag som möjligt gör väggarna betydligt snyggare om du ska måla. Ska du tapetsera är det bra om underlaget har samma nyans som tapeten. Då riskerar du inte att en eventuell skarv mellan tapet och underlag förstör helhetsintrycket. Ta dig tid att fundera innan du bestämmer dig för rätt metod kring måla tapetsera.

 

Måla tapetsera dina väggar i hemmet behöver inte innebära mycket jobb