Rätt golvval kan ljuddämpa din hemmamiljö

Home / Rätt golvval kan ljuddämpa din hemmamiljö

Rätt golvval kan ljuddämpa din hemmamiljö

Störs du av när barnen springer och leker på övervåningen i hemmet? Eller är du rädd att störa dina grannar när du spelar instrument hemma? Det finns olika sätt att dämpa oönskade ljud på. Det enklaste och billigaste är göra det med hjälp av textil, såsom mattor, men också kuddar och gardiner med mera – ju mer textil, desto mindre ljud tränger in och ut. Idag finns det mattor på marknaden som är tillverkade i syfte att just dämpa ljud. Andra sätt att göra det på är genom val av väggar och produkter såsom ljudabsorbenter, men även golvval. Detta kräver såklart lite mer arbete än att dämpa ljud genom textil.

Golvval för att dämpa oönskade ljud

 

Akustikgolv – golvval med ljuddämpande effekt

Ett avslappnat och rofyllt hem är viktigt för många. Efter en lång arbetsdag med många intryck kan det vara skönt att få komma hem utan att störas av oönskade ljud. Genom rätt golvval och tillhörande produkter kan du effektivt stänga inne eller ute ljud från ett rum. Idag finns det flera olika alternativ på marknaden att välja bland. Du kan välja mellan att bygga in mattor och skivor i golvet för en ljuddämpande effekt, eller helt enkelt välja ett golvmaterial som är mer ljuddämpande än andra material.

Gällande golvets material brukar hårda golvval som klinkers och stengolv ge upphov till ljud. Även vissa limmade trägolv gör det. Marknaden erbjuder dock idag flertalet golv som är designade för att dämpa ljud. Dessa kallas för akustikgolv och består ofta av plast, linoleum eller gummi med skumbaksidor. Även dessa golv har olika ljudegenskaper. Trä- och laminatgolv är till exempel bra som stegljudsdämpare, det vill säga att dämpa ljudnivån från ett rum till andra rum. Däremot kan dessa golvval ge upphov till mer trumljud, det vill säga ljud som uppstår i det rummet golvet finns i. Om du vill stänga ute ljud från andra rum till ett specifikt rum är plast- och linoleumgolv ett bättre golvval. Fundera alltså på vilken ljuddämpningseffekt just du är ute efter innan du gör ditt golvval!